Naujienos

Integruota diena „Pažintis su vynuogine sraige“ 2 klasėje

Written on .

2019 09 202019 m. rudenį antroje klasėje vyko integruota diena „Pažintis su vynuogine sraige“. Veikla buvo vykdoma gamtoje, tačiau skaičiavimai atlikti klasėje. Mokiniai artimiausioje aplinkoje ieškojo vietos, kurioje gyvena sraigės, rinko jas ir sudėjo į gamtos tyrimų indą. Klasėje išsidalijo po 1-2 sraiges į vienkartines lėkštes. Apibūdinus sraigės išorinę sandarą, pro lupą apžiūrėta galva, koja, liemuo, čiuopikliai. Nustatyta, į kurią pusę susukta sraigės kriauklė, suskaičiuota, kiek apvijų ji turi. Išsiaiškinta, kad sraigės koja yra gleivėta ir kodėl gleivės yra svarbios. Aptarta sraigės gyvenamoji vieta, mitybos ypatumai. Nustatyta sraigės masė. Kiekviena sraigė buvo sveriama elektroninėmis svarstyklėmis. Išmatuota sraigės koja liniuote. Rodmenys užrašyti veiklos lape.

Pats įdomiausias ir daugiausiai ovacijų sulaukęs stebėjimas - sraigių lenktynės. Ant žemės buvo pažymėtos dvi linijos – starto ir finišo. Tarp šių linijų išmatuotas atstumas. Chronometru fiksuotas laikas, per kurį sraigė įveikė šį atstumą. Duomenys buvo užrašomi veiklos lape, išrinktos trys finalinės vietos. Vaikams daugiausia juoko sukėlė tai, kad sraigės „sukčiavo“: šliaužė viena ant kitos, tuo trukdydamos kitoms pasiekti finišą, kai kurios bandė pasukti visai į kitą pusę ir taip aplenkti varžoves...

Mokiniai susipažino su pilvakojų moliuskų atstovu. Sužinojo vynuoginės sraigės kūno sandarą, suprato kai kuriuos jos elgsenos ypatumus, nes savo stebėjimus pagrindė matavimais ir skaičiavimais. Tyrimui naudoti gyvūnai saugiai buvo paleisti ten, kur buvo surinkti. Integruotą dieną užbaigė iš plastilino nulipdę labai tikroviškas sraiges.

 
Pradinių klasių mokytoja metodininkė
Sigita Lileikienė

Spausdinti